top of page
Henüz etiket yok.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

GECELERİ BEYAZ, KENDİSİ RENGÂRENK BİR ŞEHİR: MOSKOVA

Moskova’da tren istasyonundan çıkar çıkmaz Azeri taksi şoförleri karşıladı bizi. Kazan’da yaşadığımız dil probleminden sonra “Rusya’nın başkentine gidiyoruz, illaki İngilizce konuşan birilerini buluruz” diye düşünürken, kendi dilimizde rahatça iletişim kurabileceğimiz Azeri kardeşlerimizin Moskova’da neredeyse heryerde olduklarını fark ettik. Azeri taksi şoförünün rehberliğinde Kızıl Meydan’a geldiğimizde Aziz Vasil Katedral’ine uzun uzun bakakaldık. Rengarenk sevimli bir oyuncağı devasa boyutlarda Kızıl Meydan’ın bir köşesine koyuvermişler gibi duruyordu. Kendimi uzun süre masal diyarında gezen parmak kız gibi hissettim.

Her yeni şehre vardığımızda yaptığımız gibi şehir merkezine ulaştıktan sonra otel aramaya başladık. Bu sefer biraz uzun sürse de tamda şehrin merkezinde Kızıl Meydan’a yürüyerek 3-4 dk uzaklıkta, merkezde olmasına rağmen makul fiyatlı butik otel bulduk. Moskova’da birbirinden karışık ve uzun 13 farklı metro hattı bulunduğunu ve bütün hatların sadece Kiril Alfabesi kullanılarak yazıldığını göz önünde bulunduracak olursak merkezde konaklayıp, şehri yürüyerek keşfetmek çok daha mantıklı bir tercih oldu.

Kazan Kremlin’den farklı olarak kırmızı duvarlara sahip olan Moskova Kremlin bu meydana “Kızıl Meydan” denilmesine sebep olmuş. “Kızıl Meydan” şeklinde adlandırılmasının farklı sebepleri olduğunu söyleyenlerde var. Geçmişte meydanı çevreleyen ahşap evlerde sık sık çıkan yangınlardan dolayı “Kızıl” denilmesi bu rivayetlerden biri. Bir diğeri ise; ülkeyi korumak için dökülen kanların bir nevi simgesi haline geldiği için bu ad verilmiştir. İçerisinde 17. Yy.dan günümüze kadar farklı zaman dilimlerinde yapılmış olan 9 farklı kiliseleri görmemiz mümkün. Bunlarla birlikte içerisinde devlet binaları, çan kulesi, Kremlin Tiyatrosu, Kraliyet Mezarlığı da bulunuyor. Turistlerin görebileceği alanlar da oldukça sınırlı. Kremlin Meydanı, bir diğer adı ile Kızıl Meydan, Moskova Kremlin, Moskova Tarih Müzesi, Aziz Vasilin Katedrali ve GUM alış-veriş merkezinin çevrelediği çok geniş bir dikdörtgenden oluşuyor. Günümüzde turistlerin buluşma nokta olan ve yüzlerce insanı fotoğraf çekinirken gördüğümüz u meydan tarih boyunca nice gösterilere, infazlara ve eğlencelere sahne olmuş.

Meydandaki dikdörtgenin uzun kenarlarından birini oluşturan GUM alış-veriş merkezi 120 yıllık bir geçmişe sahip. Oldukça büyük olan ve hatta dünyanın en büyük alış-veriş merkezi olduğu iddia edilen Gum’da neredeyse bütün popüler dünya markaları var diyebilirim. Milano’nun kapalı çarşısı olarak bilinen Galeria’da gördüğümüz mağazalar kadar ihtişamlı olmasa da GUM kesinlikle çok daha büyük ve büyüleyici bir yapı. Özellikle geceleri ışıklandırmaları, gündüzleri dış cephesindeki çiçek düzenlemeleri ile kesinlikle uzun süre akılda kalacak alış-veriş merkezlerinden.

Moskova’da anlatılmaya değer birçok tarihi bina var elbette fakat son olarak bahsetmek istediğim Aziz Vasilin Katedrali. Moskova’dan daha çok Rusya’nın sembolü haline gelen bu rengarenk katedralin hikayesi kendisi kadar renkli değil maalesef. Rusya’nın düşman işgalinden kurtuluşu anısına Korkunç İvan olarak bilinen 3. İvan tarafından yaptırılmış bu katedral bir rivayete göre tamamlandıktan hemen sonra bir benzerinin daha yapılmaması için 3. İvan bu projede yer alan bütün mimarların gözünü kör etmiş. “Korkunç” lakabını hak eden 3. İvan’ın zalim fikri çok işe yaramamış olsa gerek ki, şehrin bir çok yerinde bizzat aynısı olmasa da bu katedrale benzeyen büyüklü küçüklü kiliseler görmek mümkün. Bu karanlık hikayesine rağmen Aziz Vasilin Katedrali, tam karşısında bulunan Milli Tarih Müzesi ve hemen yanındaki Kremlin duvarlarının ciddi duruşuna inat masal kitaplarından fırlamışçasına rengarenk şenlendiriyor Kızıl Meydanı.


bottom of page