top of page
Henüz etiket yok.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RUSYA’NIN ARKA SOKAKLARI, YAŞAYAN TARİHİ: GOLDEN RING (ALTIN YÜZÜK) BÖLGESİ




Moskova’da üç gün gezdikten sonra, Moskova’ya yakın çokta bilinmeyen fakat görülmeye değer noktaları araştırmaya başladım. Maalesef Türk Turlar tarafından pek keşfedilmediği için olsa gerek Türkçe kaynaklarda adı geçmeyen İngilizce arama yaparken bulduğum Golden Ring (Altın Yüzük) şehirlerini keşfettim.






Golden Ring 12. Ve 18. Yy.lar arasında Rusların ilk yerleşim yerlerinden olan dokuz farklı şehir ve kasabanın harita üzerinde temsili oluşturduğu bir çemberdir. Rusya’nın bir çeşit demosu diyebileceğim bu bölgede ülkenin geçmişine dair birçok eser bulunduğu için önemini belirtmek adına “Golden Ring” yani “Altın Yüzük” bölgesi olarak adlandırılmıştır. Vladimir, Ivanovo, Palekh, Kastroma, Yaroslavl, Rastov Veliky, Pareslavl-Zalessky ve Sergiev Pasad ve Suzdal Golden Ring Bölgesini oluşturan şehir ve kasabalar. Önce araç kiralayıp gezmeyi planlarken aklımıza Moskova’ya geldiğimiz ilk gün tanıştığımız Azeri taksi şoförlerinden birisi ile anlaşarak, dil konusunda da bize yardımcı olabilecek birinin rehberliğinde bu şehirleri gezmeye kara verdik. 300 Dolara iki günlüğüne anlaştığımız taksi ile birbirine yaklaşık olarak 45 dakika – 1 saat uzaklıktaki bu küçük yerleşim yerlerini gezdik.

Rusya’ya kadar gelmişken Golden Ring’i görmeden dönmek büyük talihsizlik olurdu eminim. Turlarla gidip, gruplara bağımlı kalmadan gezmenin avantajları ile Rusya’nın arka sokaklarını keşfettik. Birbirinden şirin, pencere kenarları işlenmiş, etrafı el yapımı çitlerle çevrelenmiş, bahçesindeki rengârenk çiçeklerle yağlı boya tablolarını anımsatan, sevimli köy evleri Golden Ring’de en zevk aldığım ayrıntılardan biri. Kasaba sokaklarında gezerken Anton Chekov’un hikayelerinin baş kahramanı gibi hissetmek bu gezinin kaçınılmazlarından biri.


Yüzyılların hatırası olan ve hala aktif olarak kullanılan kilise ve manastırlar ve kasaba insanının sıcak kanlı tavırları Golden Ring’i daha da güzelleştiriyor. Yaroslavl’daki meşhur çeşmeli park Volga nehrinin hemen yanında yiyebileceğiniz lezzetli ve taze balıklar, Suzdal’da küçüklü büyüklü nehirlerin etrafında yürüdüğümüz patikalar, Pareslavl-Zalessky’de denk geldiğimiz rengârenk ahşap duvarları ve hiçte alışkın olmadığımız mimarisi ile bizi kendisine hayran bırakan sıradışı restoran, yol üstünde denk geldiğimiz, ilginç meyvelere satan güler yüzlü köylüler ve rastladığımız doğal güzellikler bence Rusya gezisinin en muhteşem iki gününü yaşamamıza sebep oldu. Rusya’nın vitrinlik hep göz önünde bulunan şehirlerindense, gizli, saklı kalmış, kalabalıklardan uzak, doğa ile bütünleşen bu bölge ülkenin keşfedilmeyi bekleyen saklı bahçelerinden.


bottom of page